
Tur, eskiden Tören Meydanı olarak bilinen Bâğ-ı Millî’de başlıyor. Burada, Rıza Şah dönemine (20. yüzyılın başları) tarihlenen bazı simgesel binaları görebiliriz. Ardından İran’ın 7000 yılı aşan zengin tarihinin kronolojik olarak sergilendiği benzersiz arkeolojik eser koleksiyonuyla Ulusal Müze’yi ziyaret ediyoruz. Sonrasında, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve Kaçar döneminde (18-19. yüzyıllar) ülkenin yönetim merkezi olarak kullanılan muhteşem Gülistan Sarayı geziliyor. Tur, Tahran’ın hareketli Büyük Çarşısı ile devam ediyor ve ardından dünyanın en ünlü koleksiyonlarından biri olan Ulusal Mücevher Hazinesi unutulmaz bir ziyaretle keşfediliyor. Tur, 1979’da İran tarafından ele geçirilerek İran ile ABD arasında rehine krizine yol açan, günümüzde “Casusluk Yuvası” olarak bilinen eski ABD büyükelçiliğinde sona eriyor. Gecelik konaklama: Tahran
İsfahan’a giderken ilk durağımız, Tahran çıkışında yer alan İmam Humeyni Türbesi olacak. Ardından Kum şehrine geçerek, Hazret-i Masume’nin kutsal türbesini ziyaret ediyoruz. Daha sonra Kaşhan şehrine devam ediyor ve burada bazı güzel Tarihi Evleri görüyoruz. Ayrıca, İran bahçelerinin güzel bir örneği olan Fin Bahçesi’ni de ziyaret ediyoruz. İsfahan’a doğru ilerlerken, kırmızı renkli yapılarıyla ünlü, iyi korunmuş eski bir İran köyü olan Abyaneh (Kırmızı Köy) köyünde duruyoruz. Burası adeta yaşayan bir mimari ve antropoloji müzesidir. [475 km / 295 mil]
Gecelik konaklama: İsfahan
İsfahanlılar der ki: “İsfahan, dünyanın yarısıdır!” 16. ve 17. yüzyıllarda dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan ve Safevi hanedanının başkenti olan İsfahan'da bugünkü programımıza UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nakş-ı Cihan Meydanı ile başlıyoruz. Dünyanın en büyük şehir meydanlarından biri olan bu alanda; 6 katlı Ali Kapu Sarayı’nı, İran İslam mimarisinin şaheserlerinden biri olan Şah (veya İmam) Camii’ni, saraya özel yapılan Şeyh Lütfullah Camii’ni ve 40 sütunlu Çehelsotun Köşkü’nü ziyaret edeceğiz.
Daha sonra meydanın kuzeyinden başlayan ve Eski Cuma Camii’nde (İsfahan Ulu Camii) sona eren Qeysariyeh Çarşısı’nın labirent gibi sokaklarında gezintiye çıkıyoruz. Bu camii de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta olup, İran’ın en eski ve hâlâ ayakta olan camilerinden biridir.
Sonrasında şehrin Ermeni mahallesi olan Culfa’ya gidiyor ve burada İran’daki Hristiyan kültürünü yansıtan Vank Katedrali’ni ziyaret ediyoruz. Bir sonraki durağımız Zayende Nehri kıyıları olacak. Burada, şehrin en güzel iki köprüsü olan Si-o-se Pol ve Hacû Köprüsü başta olmak üzere birkaç tarihi köprüyü görme şansı bulacağız. Turumuz, İsfahan’ın kalbinde yer alan, ismini “dört bahçe” anlamına gelen Charbagh Caddesi’nden almış tarihi caddede yapacağımız keyifli bir yürüyüşle sona eriyor.
Gecelik konaklama: İsfahan
Şiraz’a doğru yol alırken, ilk durağımız Pasargadae olacak. Burada, Büyük Kiros’un mezarını ve Ahameniş İmparatorluğu’nun ilk başkentinin kalıntılarını ziyaret edeceğiz. Ardından, Ahameniş krallarının nekropolü olan ve Sasanî kayalık kabartmalarını içeren Nakş-ı Rostam’a uğrayacağız. Kısa bir sürüşle Persepolis’e varacak ve Ahameniş İmparatorluğu döneminde, ilkbahar ekinoksunda Nevruz, Pers Yeni Yılı’nı kutlamak için kullanılan bu 2500 yıllık törensel kompleksin muazzam kalıntılarını ziyaret edeceğiz. Şiraz’daki programı bitirmeden önce, altından geçen yolculara Kuran’ın kutsal kitabının bereketini verdiğine inanılan Kuran Kapısı’nı ziyaret edeceğiz.
[480 km / 300 mil]
Gecelik konaklama: Şiraz
Bugünkü programımız, güzel portakal bahçesiyle ünlü, Kaçar dönemi iç mekan dekorasyonlarının güzel bir örneğini görebileceğimiz Qavam Köşkü ile başlıyor. Ardından, İran’ın en renkli camisi olarak bilinen Nasırolmolk Camii ya da Pembe Camii'yi ziyaret edeceğiz. Sonra, İran’ın en önemli kutsal türbelerinden biri olan Şah Çerağ Türbesi’ni ziyaret ediyoruz. Daha sonra, İran’ın geleneksel kapalı çarşılarının iyi korunmuş örneklerinden biri olan Vakil Çarşısı’nda dolaşacağız. Çarşıdan çıkarken, ünlü spiral sütunları ve yeşil mermer minberiyle Vakil Camii’yi göreceğiz. Bir sonraki durağımız, geleneksel İran hamamlarının ayrıntılı bir örneğini görebileceğiniz, ilgili kıyafetler ve gelenekleri sergileyen balmumu heykelleriyle Vakil Hamamı (Halk Hamamı) olacak. Ardından, Zand hanedanının karargahı olan Karimhanî Kalesi’ni ziyaret edeceğiz. Sonraki durağımız, şehrin botanik bahçelerinin bir parçası olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Eram Bahçesi olacak. Programımız, 14. yüzyılda Şiraz’da yaşamış en ünlü şairlerini anmak için İranlıların toplandığı Hafız Anıtı’nda sona erecek. Tur burada sona eriyor. İran’dan Şiraz Havaalanı üzerinden uçakla çıkış yapacak, Tahran’a uçakla geri döneceksiniz.
Havaalanı Karşılama ve Uğurlama
Tüm Konaklamalar
Özel Klima’lı Araçla Ulaşım
Kahvaltılar
7/24 Destek
Türkçe Konuşan Rehber Eşliğinde
Tahran Oteli (4 Yıldızlı), İsfahan ve Şiraz (Geleneksel Otel)
Vize Ücreti
Uluslararası Uçuşlar
Öğle Yemeği, Akşam Yemeği ve Atıştırmalıklar
Rehber ve Şoför Bahşişleri
Ekstra Masraflar (örneğin Çamaşır, İnternet, Otel Minibar, Hediyelikler)
Planlanmamış Faaliyetler Dışındaki Kişisel Harcamalar
Beklenmedik Doğal veya İnsan Kaynaklı Olaylar Nedeniyle Ekstra Maliyetler
Belirtilen Anıtlar için Giriş Ücretleri